wtorek, 23 marca 2010

Dieta jaskiniowca

Aborygeni - współcześni łowcy-zbieracze. Zwróć uwagę na ich kaloryfery;)
Dieta jaskiniowca to sposób odżywiania do którego człowiek przystosował się na przestrzeni setek tysięcy lat. Jest to niejako naśladowanie diety, jaką ludzie (i ich przodkowie) stosowali przed powstaniem cywilizacji i  wynalezieniem rolnictwa.

Dlaczego dąży się do tego?

Ponieważ przez większą część istnienia hominidów (2 miliony lat) ziarna i nasiona roślin strączkowych nie stanowiły części diety człowieka. Spożywać ziarna i rośliny strączkowe zaczęliśmy kilka-kilkanaście tysięcy lat temu wraz z wynalezieniem rolnictwa i ceramiki. Więcej na ten temat znajdziesz we wpisie "Czy ludzie powinni jeść ziarno?"

Fakt ten ma daleko idące konsekwencje - zboża i rośliny strączkowe nie są optymalnym pokarmem dla ludzi...

Jakie zatem grupy żywności powinny wchodzić w skład prawidłowej diety:

  • mięso
  • warzywa
  • jajka
  • owoce
  • orzechy
Najlepiej by było, gdyby żywność ta była ekologiczna, czyli uprawiana bez "chemii". W przypadku jedzenia zwierząt ważne jest, by żywiły się naturalną dla siebie paszą. W przypadku krów i kóz sprawi to, że mleko będzie zawierało więcej kwasów tłuszczowych omega 3. Podobnie jest z kurami - jeśli mogą się paść na pastwisku dają jajka bogatsze w te dobroczynne tłuszcze. Również mięso zwierząt karmionych trawą zawiera więcej kwasów omega 3 niż tych karmionych ziarnem. O tym dlaczego tak ważne są kwasy omega 3 napiszę już wkrótce.

Czy to oznacza, że nie możemy jeść zupełnie ziaren, roślin strączkowych i ich przetworów?

Nie.

Należy mieć jednak świadomość, że nie jest to jedzenie dla nas zdrowe - podobnie jak słodycze...

1 komentarz:

  1. Radziłbym regularnie badać krew. Takie diety czasem powodują pojawienie się ciał ketonowych we krwi, ze względu na małą ilość węglowodanów. Słynna wysokotłuszczowa dieta dr Kwaśniewskiego też powodowała takie wyniki...

    OdpowiedzUsuń